Ull är en återväxande råvara hos våra ulliga vänner, och får mår bra av klippningen, men flera hundra ton ull slängs, bränns eller grävs ner i Sverige.

Samtidigt importerar Sverige ca 300 ton för ca 15 miljoner kronor (2018).

Men nu vänder trenden. Efterfrågan börjar komma från modebranschen och flera svenska företag erbjuder plagg av svensk ull. Swedish Wool Mattress Company listar här nedanför några av favoriterna.

Sverige har sig gjort sig erfarenheten under Covid-19, att behöva bli mer självförsörjande på både livsmedel, teknik/tillverkning och varför inte ull. Vi frågar oss samtidigt vilka av jordens resurser vi behöver ta omhand och vilka vi behöver utvinna mindre av.

Ullen är en återväxande råvara och att så lite av ullen i Sverige tas tillvara beror på en rad olika faktorer: det saknas politisk vilja, låg lönsamhet för fårägaren, det har saknats välfungerande värdekedjor och de svenska fårgårdarna är ur ett internationellt perspektiv små och utspridda över vårt avlånga land, vilket gör transporter av råull ganska dyra.

Därtill tillkommer att ullpriset på världsmarknaden bestämms av de stora ullproducenterna som Kina, Australien och Nya Zeeland, som pressar priserna. Priser som är ibland svåra för svensk ullproduktion att matcha. Det är därför vi kan köpa billiga ulljackor, ulltröjor och underställ av merinoull idag.

Men nu ser vi att det vänder uppåt och idéerna för praktiska användningsområden för svensk ull börjar ta fart. Den svenska ullen har visat sig vara av väldigt fin kvalitet. Flera olika initiativ, föreningar och projekt försöker skapa vägar för den svenska ullens förädling, såsom ARENA svensk ull, Hushållningssällskapen och swedishwool.org. Den sistnämnda är en nybildad branschförening för märkning av svensk ull.

Rodebjer golvkudde ullkudde 1

Här kommer några exempel på innovationer på rent industriell nivå:

  • Nya innovationer kring ljudisolering, både i konstnärliga former och rent industriella användningar. Eftersom ull tål höga temperaturer lämpar sig ullen som ljudabsorbent i maskiner.
  • Det forskas på att använda ull som förstärkande fiberkomponent i kretskort. Ullfiberns särskilda egenskaper gör att den väger mindre och kan minska risken för förlust av data, samt förbättra hastigheten, om en jämför med glas.
  • Det finns också projekt som arbetar med att ta fram nästa generations högpresterande filter inom personlig säkerhet, så som munskydd och att se på möjligheter att utöka användningsområdet för ullbaserade filter.

 

Här kommer tipsen till dig som vill använda mer naturliga alternativ :

Den svenska klädindustrin har fått upp ögonen. Nya och etablerade företag tar tillvara bl.a jämtlandsull i sina ulltröjor tex; A NEW SWEDEN, Filippa K, RÖJK.

Kylväskor  med unik design, där ullen från Östergötland används som isolermaterialet, hos VÄVMAKERIET. De väver även vackra mattor.

CC Wool tillverkar hundfiltar och hästchabrak i Sverige, av svensk ull.

Klippan Yllefabrik har köpt in ull från Halland till en filt av svensk ull, vid sidan av sin import från andra sidan jordklotet.

Fjällräven byter ut sin syntetiska jackstoppning till svensk ull.

Isoleringsbutiken ger dig möjlighet att isolera ditt hus med ull. Kul tanke öven om ullen inte kommer just från Sverige idag så är tanken hisnande att inte bara använda ett ullunderställ eller ullvantar.

På Swedish Wool Mattress Company tillverkar vi sovmadrasser, barnmadrasser och sittkuddar av ull från Halland.

Sedan finns det antal spinnerier, väverier och såklart alla hantverkare som spinner sitt eget garn, stickar, tovar och skapar mer än någonsin!

Ullmadrassens historia

Ullmadrassens historia

Den franska traditionen av att göra madrasser kommer igen. Läs om hantverket som lever kvar från Marie Antionette tills idag i hantverkskvarteren vid Bastiljen i Paris. Men är traditionen verkligen fransk? och hur gammal är den egentligen?Ullmadrassens historia är...

Giftfritt på riktigt

Giftfritt på riktigt

Tester visar att skummadrasser kan dunsta ut 50% av sin ursprungliga vikt på 10 år i form av VOC-gaser som vi sedan andas in i våra hem. De avger gaser i inomhusluften när de bryts ner. Inte så kul att tänka på att du kanske sover i ett moln av toxiska gaser, men...