DEN LOKALA ULLEN

Det giftfria alternativet till ditt hem

Det vita guldet  –Vi vill visa upp det vita guldet, ta kål på myter kring den grovfibriga ullen, och lyfta in den i finrum och sovrum. Till madrasser och kuddar tar vi ull från fårraserna Texel och Suffolk. Den tovar sig inte som ull från de flesta andra raser och dess krusiga fibrer fjädrar tillbaka mot tryck. Det är hela hemligheten med den fina komfort många upplevt som sover på vår ullmadrass. 

Ekologi och kort värdekedja  Det finns svensk ull som skulle kunna betecknas som ekologisk, den kommer från en KRAV-gård eller ekologiskt bedriven gård och tvättas med GOTS-märkning. Dock finns det ännu ingen certifiering för ekologisk ull i Sverige, men en nystartad branschförening för märkning av produkter med svensk ull ger dig möjligheten att veta vad du köper: swedishwool.org

 Vår värdekedja inbegriper även dansk ull, från främst tackor som har det bra hos våra hängivna fårbönder.

Vi arbetar tätt med våra vänner fårklipparna som tar med sig ullen från gården efter klippningen för att undvika onödiga transporter. Ullen som fyller våra ullmadrasser och produkter är tvättad i ett av europas tvätterier som innehar GOTS-certifiering och extremt höga krav på vattenrening.

Beklämda av att prishöjningar för energi och transport tar upp större och större andel av kilopriset för ull, har vi nyligen höjt vår ersättning av råull till de gårdar som säljer sin ull till oss.

Du som köper en madrass av oss bidrar alltså till att fårägaren går mot en mer hållbar ekonomi i fårägandet, att vi håller öppna landskap utan behov av maskiner och att ullen du köper inte innehåller kemikalier, då det inte är tillåtet

Från får till madrass  -Ull är en förnyelsebar produkt, och klippningen ger fåren god hälsa. Våra två fårklippare Dave i mellersta Danmark och Calle i södra Sverige besöker gårdar och ger oss och dig en trygghet att djuren de träffar mår bra. Calle, som tillsammans med sambon Charlotte driver Västkustens Ullinsamling och CC Wool, samlar ullen och samordnar tvätten tillsammans med Swedish Wool Mattress Co.

Sverige och den slängda ullen:  –En stor del ull hittar inte sitt ändamål och grävs ner eller slängs på soptippen. Vi vill ta tillvara denna återväxande naturresurs och i samma veva värna om att fårbonden får en extra inkomst till sin gård. Det gör vi genom att skapa efterfrågan på den ull som hittils inte varit efterfrågad och dessutom ger vi nu tillbaka mer än det generella priset per kilo ull för varje madrass vi gör. De gårdar som lämnar sin ull som blir madrasser får en extra utbetalning från oss som bidrar till att täcka kostnaden för klippning och hantering av ullen. I många andra fall ser fårbonden annars ingen annan utväg än att slänga ullen på soptippen, som också är avgiftsbelagd för företag.

 

BESTÄLL DIN ULLMADRASS!

En ullmadrass håller år efter år. Hör av dig till oss med dina frågor via formuläret. Vi ringer eller mejlar dig alltid efter gjord beställning, så att du får det du önskar!