Den franska traditionen av att göra madrasser kommer igen. Läs om hantverket som lever kvar från Marie Antionette tills idag i hantverkskvarteren vid Bastiljen i Paris.

Men är traditionen verkligen fransk? och hur gammal är den egentligen?

Ullmadrassens historia är inte bara rik på tradition och regional påverkan, den är också en historia om geografisk spridning och global påverkan.

Förr i tiden, oavsett om det var i Skandinavien, Mellanöstern eller Centralasien, var ofta madrasserna enkla. De fylldes vanligtvis med lokala resurser såsom halm och ull. I i Sverige gjordes de oftast i halm, tagel eller kaveldun. 

I Europa, Nordafrika, mellanöstern och delar av Asien blev ull snart det mest populära alternativet, inte bara för dess komfort utan också på grund av dess förmåga att fungera i olika klimat.

Under 1800-talet började madrassdesignen utvecklas och förbättras, och ullmadrasserna blev mer sofistikerade. Tekniker som att sy fast ull i tygskikt för att förhindra klumpbildning gjorde madrasserna mer pålitliga och hållbara.

Under 1900-talet började ullmadrassens popularitet sprida sig över hela världen. Ullens förmåga att reglera kroppstemperaturen gjorde den idealisk för användning i olika klimatzoner, från de kalla nordiska länderna till de varma områdena i Mellanöstern.

Idag har ullmadrasser global påverkan och används över hela världen. De är fortfarande kända för sina komfortegenskaper och sitt hållbara och miljövänliga materialval. Oavsett var du befinner dig på jordklotet, är chansen stor att du kan hitta en ullmadrass som ger dig den ultimata sömnen och vilar på en rik historia av komfort och geografisk mångfald.