Hur tar du hand om din ullmadrass?

Använd den!

men sov inte direkt på golvet. Ullen ”andas” ut fukt från kroppen till miljön omkring sig. Därför rekommenderar vi att den ligger på ribbotten, men en resårmadrass ger också lite luft.

 

Vänd madrassen!

Under den första månadernas sovning lägger sig ullfibrerna på plats. Madrassen sjunker ca 10% under den tiden. Där behöver de lite hjälp av dig att skapa en jämn sovmadrass som håller formen i många år. Du behöver vända den åt ett håll varje vecka under första månaden, så att varje del av madrassen får lika mycket press av din kropp. Därefter kan du vända den efter behov eller en gång per år.

 

Håll rent hemma!

Om du placerar ullmadrassen i ett sommarhus eller en garderob i mörker, finns risken för skadedjur. Det kan du dock förhindra genom att lägga madrassen i ett plasthölje. Då kan inte mal eller pälsänger komma åt.

Andra tips om du lätt får skadedjur hemma är städning och att placera rödcederträ eller rödcederolja invid sängen.

 

Tvätta?

Om du skulle få en fläck på din madrass kan du punkttvätta med hjälp av en kraftigt fuktig frottéhandduk och olivtvål eller galltvål. Dutta/gnugga flägen och dutta sedan med endast vatten i trasan. Tryck därefter ut vattnet med en torr frottéhandduk, så att det mesta av vattnet går ur. Lämna madrassen i ett varmt läge, tex solfönster under dagen så att det känns torrt för att bädda igen.

 

Bäddmadrasser

Bäddmadrasser behöver också vändas i samma ordning som en mellanmadrass. De kan med fördel rullas ihop från olika håll om den känns ojämn av sovandet.

 

 

Sov gott!

Vi önskar dig många års god sömn, med gott samvete över att du kan låta oss fräscha upp madrassen i en Remake när den känns uttjänt. OM du köper en annan säng i framtiden kan du vara säker på att madrassen kan läggas ut på komposten och tas hand om naturen.

 

 

 

 

 

SAMARBETEN